Apa Itu Braided Fishing Line

Anda mungkin telah mengetahui pelbagai jenis bahan yang digunakan untuk membuat tali pancing dan juga jenis pancing yang digunakan dalam memancing. Salah satu tali pancing yang digunakan oleh amatur dan pakar adalah braided line.

Kedengarannya agak mewah tetapi, percaya atau tidak, tali pancing ini telah ditemui sejak abad ke-20 di Eropah dan mungkin juga ke peradaban sebelum zaman kita. Jadi, apakah tali pancing braided ini dan untuk apakah ia digunakan?

Tali pancing jenis braided hari ini dibuat dari pelbagai bahan. Pilihan yang paling popular adalah nilon. Campuran sintetik lain boleh digunakan bersama dengan nilon dan juga Dacron. Sesetengah tali mempunyai benang polietilena. Polietilena dikenali sebagai serat Spectra atau Dyneema. Hasil gentian ini ringan tetapi mempunyai kualiti yang kuat.

Apakah yang mempengaruhi prestasi tali pancing Braided ?

Prestasi tali braided boleh dipengaruhi oleh kelancaran, kekencangan, kekakuan, simpulan dan ketahanan mereka terhadap lelasan. Tali braided yang dilapisi dengan baik akan lebih lancar daripada yang tidak. Sekiranya tenunannya ketat, ia akan menentukan beberapa banyak tali yang dimilikinya.

Ciri-ciri tali pancing braided

Jalinan / The Braiding

Corak jalinan selalu merupakan aspek terpenting dalam tali braided kerana ia akan mempengaruhi nisbah kekuatan dan diameter. Bentuk tali braided hari ini berbentuk bulat, bujur atau rata, berbanding dengan versi sebelumnya, yang kebanyakannya rata. Melakukan tenunan asimetris dalam bentuk bujur disarankan, tetapi untuk simetri, ia harus lebih bulat. Garisan yang lebih ketat, maka jalinannya lebih kuat.

Kelebihan penggunaan tali pancing Braided ?

Antara kekurangannya ialah• Balingan umpan dapat dibaling dengan lebih jauh dan tepat serta mempunyai ketahanan yang lebih kuat berbanding penggunaan tali monofilamen.
• Tali braided ini tahan angin dan arus serta mempunyai diameter ketegangan putus yang sangat rendah.
• Dengan ikatan knot yang betul dapat menghasilkan kekuatan simpulan yang lebih kuat dan ketat.
• Biasanya, tali pancing braided ini digunakan dalam pancingan mengilat / casting kerana ia lebih ringan, mudah untuk menggayakan gewang serta balingan gewang akan pergi lebih jauh dan lancar.

Kekurangan penggunaan tali pancing Braided?

Antara kekurangannya ialah
• Tali pancing jenis ini tidak sesuai untuk pancingan trolling kerana mempunyai regangan yang rendah.
• Tali braided boleh dilihat di dalam air. Itulah sebabnya mengapa kebanyakan nelayan lebih suka menggunakan tali monofilamen berbanding braided kerana cenderung tidak kelihatan..
• Harganya lebih mahal daripada tali monofilamen. Hal ini adalah kerana proses untuk menghasilkan tali braided ini adalah rumit serta bahan buatannya memerlukan modal yang tinggi. Semua faktor ini menjadi penyumbang kepada kenaikan kos yang diturunkan penjual kepada pengguna.

Kesimpulan

Secara kesimpulannya, tali braided yang dihasilkan ini pasti mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Oleh itu, sebagai pemancing yang bijak kita haruslah tahu apakah kegunaan yang ideal dan bersesuaian mengikut ciri-ciri tali tersebut. Tali pancing braided ini jika digunakan dengan betul pasti dapat membantu para pemancing menjadi lebih berjaya bahkan lebih yakin dengan dunia pancingan.

Source: https://matakail.com.my/apa-itu-braided-fishing-line/

#MalaysiaFishingTackles#Fishing#Pancing#Reel#Rod#MalaysiaFishing#Hook#Pancing#TaliPancing#Joran

#MalaysiaFishingTackles#Fishing#Pancing#Reel#Rod#MalaysiaFishing#Hook#Pancing#TaliPancing#Joran

#MalaysiaFishingTackles#Fishing#Pancing#Reel#Rod#MalaysiaFishing#Hook#Pancing#TaliPancing#Joran